Predator 599 – Pravi morski grabežljivac « Testovi plovila » Burza Nautike » nautički oglasno-informativni portal

159 Bura brodovi

gumenjaci:
Predator 599

Pravi morski grabežljivac

Tehnički podaci

 • Duljina:
  5,99 m
 • Širina:
  2,63 m
 • Unutarnja duljina:
  5,20 m
 • Unutarnja širina:
  1,36 m
 • Istisnina:
  450 kg
 • Kapacitet:
  10 osoba
 • Kategorije plovidbe:
  C/B
 • Promjer tubusa:
  50 - 60 mm
 • Broj komora:
  5
 • Maksimalna snaga motora:
  169 KS
 • Spremnik goriva:
  150 l

Cijena

 • Testirano plovilo bez motora:
  14.814,00 eura

  (PDV i trošarina nisu uračunati u cijenu)

Kontakt

Zastupa i prodaje:
Predator d.o.o.
Murter

Mercury Verado 150

četverotaktni, 4 cilindra u liniji, 16 ventila, DOHC

 • Zapremina:
  1.732 ccm
 • Snaga:
  150/112 KS/kW
 • Provrt i hod:
  82 x 82 mm
 • Maksimalni broj okretaja:
  od 5.800 do 6.400
 • Masa:
  231 kg

Tablica brzina

 • o/min / čv /dB
 • 1.000 / 3,7 / 66,5
 • 2.000 / 6,3 / 68
 • 3.000 / 13,5 / 72   
 • 3.500 / 18,6 / 75
 • 4.000 / 25,1 / 72
 • 5.000 / 33 / 73
 • 6.000 / 38,3 / 74
Predator 599
Tekst: Krunoslav Mihić Foto: M. Brnčić i K. Mihić
Burza Nautike broj: 085 (str: 058-061)

Moderan dizajn u kombinaciji s jednostavnom koncepcijom osigurava ovom gumenjaku učinkovitost u više djelatnosti. Kad se konzola ne koristi za sunčanje, može se koristiti za odlaganje ribolovnog pribora, te ronilačke opreme.

Gumenjaci, zamišljeni kao sklopiva plovila primjerena za lakši transport, doživjela su svojevrsnu preobrazbu. Klasika koja ih je činila jednoobraznim, s razlikom jedino u boji i nazivu, doživjela je, kako kažu oni umjetnički nastrojeni, pravu renesansu. Umetanjem plastičnih podnica umjesto gumenih i drvenih, a kasnije i aluminijskih ili kojekakvih drugih, bila je baza za stvaranje raznih kreativnih i korisnih nadgrađa, ali i nadgrađa koja su mnogima do danas ostala nejasna. Kvalitetno posložen kokpit uglavnom je kod svih gumenjaka dosta sličan. Ipak, danas se čini kao da je kreativnost nekih konstruktora izmakla kontroli. Javilo se svega, poput raznoraznih nekorisnih oblika, neobično oblikovanih klupa i stolova, sve do pravih vrtnih jakuzija. Srećom to je nešto što nećemo sresti kod plovila Predator.
Model 599 dobar je primjer plovila dobro pogođenog omjera cijene, kvalitete, ponude i iskoristivosti prostora. U našim testovima trudimo se testirati upravo tu kategoriju „korisnih" plovila.
Kod Predatora 599 širina tubusa i zaobljenost pramca definirala je pramčani prostor, pramčani ležaj i dobrim djelom plovne karakteristike. Podignuti pramac na kojem je podest za ulazak, odnosno gazište za prelazak preko pramca, dobro je rješenje za izlazak na visoku obalu. Obli podest u središnjem dijelu, odnosno u centralnoj liniji, ima i kolotur za sidreni konop i bitvu, što predstavlja malu smetnju pri povlačenju sidrenog konopa, i nešto manje prilikom priveza za bitvu. Mali, čak optimalno dimenzionirani podest gazišta površinom se idealno uklapa na pramac, zajedno sa stepenicom koja uvelike olakšava kretanje. Jednostavnost nekih rješenja, bez kompliciranja u izvedbi, na Predatoru 599 predstavlja čvrst adut prilikom odabira brodice.
Jedno od domišljatih rješenja krije se pod stepenicom, i to je naravno spremište za konope i sidro s prorezom za provođenje konopa. Podignut pramac i duboki V profil omogućio je da ovo spremište bude nešto većeg volumena. Kako je poklopac spremišta malo izdignut od ravnine pramčanog ležaja, tako je to iskorišteno za još jednu stepenicu. Spomenuti tubusi debljeg promjera dobro zaklanjaju prostor pramčanog sunčališta, odnosno pramca općenito. Po tubusima, od pramca sve do konzole postavljen je rukohvat od upletenog konopa na gumenu traku.
Sunčalište koje se proteže od vrha pramca do konzole je pametno iskorišten prostor, naime ukoliko nam ne treba cijeli ležaj, on se može skratiti za duljinu drvenih podnica, tako da uz nešto kraće sunčalište ostaje dovoljno mjesta za kretanje oko konzole. Preostali dio sunčališta u podnici skriva dva spremišta s vrlo kvalitetnim bravicama, koje dobro štite njihov sadržaj. Kako smo već spomenuli, prostor pred konzolom osigurava normalno kretanje, što se iskoristilo za umetanje sjedalice s naslonom i jastukom, fiksno postavljenim na konzolu.
Konzola je centralno postavljena, s velikim vjetrobranom u inoks okviru, i blago zaobljena prema natrag, što je i oku ugodno, ali i dobro za otpore opstrujavanja zraka u plovidbi. Zatamnjeni pleksi vjetrobran po mjeri je zaobljen i prati zakošenost konzole. Iza njega su na položenoj plohi postavljeni instrumenti motora, no uz instrumente nešto manjeg promjera ovdje bi stao i ne preveliki ugradbeni ploter ili fishfinder. Koncepcija upravljačkog dijela konzole složena je tako da je kolo kormila pomaknuto ulijevo, a poluga snage postavljena na desni rub. Postoji mogućnost, ukoliko je takova konstrukcija poluge snage, da ju se umetne u utor koji je dimenzioniran upravo za to. Mala polica u desnom uglu, nad polugom snage, može se iskoristiti, što je ovdje i učinjeno, za postavljenje konzolnog uređaja brodske elektronike. Kako na konzoli nema nikakve police za stvari, u tu svrhu iskorišten je prostor pod kolom kormila.
Upravljanje Predatorom 599, zbog specifičnog oblika sjedalice moguće je jedino u polusjedećem položaju što nekima možda neće odgovarati, pogotovo na dužim relacijama.
Nešto uža sjedalica s oblim naslonom za sjedenje osigurava dobru preglednost sa skiperskog mjesta, te ugodno sjedenje (naslanjanje) u plovidbi. Podizanjem oblog naslona unutar konzole otvara se nešto uže, ali poprilično duboko spremište za stvari. Iza skiperslke sjedalice nalazi se krmena klupa koja je sastavni dio plastificirane ukrute krmenog dijela plovila. Pametna izvedba plastične klupe koja se oblim završecima naslanja na tubuse, te tako učvršćuje i krmeni dio i nosač motora, osigurala je dovoljno prostora za veliko spremište. Za ilustraciju veličine, spomenut ćemo da je u spremište stalo sedam, ne tako malih bokobrana, i da je ostalo još mjesta.
Kako krmena klupa ima naslon, povoljniji izlazak na krmu e preko gazišta koje pokriva tubuse u krmenom dijelu i na koje je postavljen nosač rol-bara. Zakošenost rol-bara prema unutra i dovoljna površina gazišta osigurava normalno kretanje, a čisto sigurnosti radi, na rol-bar je dodan rukohvat koji viri par centimetara iz kontura plovila. O eventualnom pomicanju rol-bara bi se možda dalo razgovarati, jer njegovim pomicanjem prema naprijed ostalo bi više prostora na krmenoj platformi.

Dio platforme koji je ostao s lijeve i desne strane motora izveden je klasično, s dvije gazne površine. Na jednoj su postavljene ljestve za izlazak iz mora, dok je druga slobodna i iskorištena za provođenje instalacije motora i čepa za ulijevanje goriva. Kako u krmenom dijelu nema metalnih bitvi, ako je more mirnije za vez se mogu iskoristiti gumeni rukohvati, ali je ipak preporučljivije plovilo vezati za konstrukciju rol-bara.
Mali broj fiksno postavljenih naslona i jastuka, te mogućnost micanja jastuka s plovila ili spremanja u spremišta, omogućuje da Predator 599 bude, uz naravno povremeno vađenje iz mora, brodica koja cijelu godinu ili dobar dio godine stoji u moru, te ju se koristi kako za ljetnu plovidbu i odlaske na izlete, tako i za cjelogodišnji ribolov. Pod tim uglavnom mislimo na podvodne ribolovce. Moderan dizajn u kombinaciji s jednostavnošću koncepcije osigurava ovom gumenjaku svestranost. Kad se konzola ne koristi za sunčanje, može se koristiti za odlaganje ribolovnog pribora, te ronilačke opreme.
Brodica s poprilično uzdignutim pramcem u plovidbi se ponaša dobro, a zahvaljujući upravo pramcu more ne šprica u kokpit. Problem koji se javlja u ovoj kombinaciji plovila i motora, je višak snage za ovu duljinu i istisninu brodice. Prilikom dodavanje snage, koje u ovom slučaju ima više nego dovoljno, dolazi do podizanja pramca, zbog čega se preglednost preko pramca smanjuje. Ubrzo nakon što Predator izglisira, problem nestaje. Ubrzanje, a pogotovo zaokreti su precizni i svaki pomak kormila se poprilično osjeti. Iako je trend povećanja snaga porivnih agregata sveprisutan, unatoč cijeni goriva koja zadnje vrijeme neprekidno raste, po našem je mišljenju 169 KS koliko deklarira proizvođač, ipak puno i previše za gumenjak od 6 m. Iako Predator 599 to može "podnijeti",  on bi i s motorom manje snage postigao rezultate slične ovima u testu.

Objavljeno: 01.10.2008. Oznake:predaja oglasa Nautika KranjecDang

KOMERCIJALNI OGLASI

slika oglasa 24543

Glastron GS 249

cijena: 19.999 eura

slika oglasa 25975

Quicksilver 635 Commander

cijena: 19.000 eura

slika oglasa 25908

Štela Dalmatinska

cijena: 600.000 kuna