Poseidon 510 – Mali bog mora « Testovi plovila » Burza Nautike » nautički oglasno-informativni portal

159 Bura brodovi

motornjaci:
Poseidon 510

Mali bog mora

Tehnički podaci

 • Duljina:
  5,1 m
 • Širina:
  1,8 m
 • Istisnina:
  380 kg
 • Kapacitet:
  7 osoba
 • Maksimalna snaga motora:
  60 KS
 • Kategorija plovidbe:
  C

Cijena

 • Osnovno plovilo, bez motora s uključenim PDV-om:
  43.000,00 kn

Kontakt

Zastupa i prodaje:
Pronavis d.o.o.
Samobor

Yamaha 40

dvotaktni, s klasičnim rasplinjačem i tri cilindra u liniji

 • Zapremina:
  698 ccm
 • Provrt x hod:
  67 x 66 m
 • Snaga:
  40 KS (29,5 kW) pri 5.500 o/min
 • Maksimalni okretaji:
  4.500 do 5.500 o/min
 • Masa:
  74,5 kg

Tablica brzina

 • o / min / čv
 • 600 / 2    
 • 1.000 / 3,1
 • 1.500 / 4,3
 • 2.000 / 5,3
 • 2.500 / 6,6
 • 3.000 / 8
 • 3.500 / 13,7
 • 4.000 / 19
 • 4.500 / 22
 • 4.800 / 25
Poseidon 510
Tekst: Krunoslav Mihić Foto: Krunoslav Mihić
Burza Nautike broj: 082 (str: 068-071)

Brodica visokih stranica i izdužene linije, jednostavne je konstrukcije i višestruke namjene. Uz Poseidonovu ribarsku orijentaciju, potpuno je primjeren i kao obiteljska brodica, ali i radni brod bez pretjeranih prohtjeva

U potrazi za zasluženim mirom i sunčanom uvalom, mnogi su spremni prevaliti i ne tako mali put. No, ni najudaljenije plaže nisu više tako puste. Željnima mira ne preostaje drugo nego pomiriti se s vrevom ljetnih plaža... ili možda da razmisle o nekom rješenju poput obiteljske brodice. Ponuda, ali i potreba za takovim plovilima je velika. Interes je obostran. Nije slučajno da je tako, jer omjer uloženog i dobivenog je upravo kod ovih plovila optimalan, te tako primjeren najvećem broju dnevnih nautičara. Tome treba dodati i podatak da motori koji tjeraju ova plovila, čak ni ako govorimo o novim motorima, još uvijek ne koštaju više od samog plovila. I na kraju, razina opreme kod dnevnih fishermana, odnosno obiteljskih brodica je znatno manja, te s elementima manje složenim i manje sklonim kvarenju i čestoj zamjeni.
Testirali smo brodicu grčkog proizvođača široke palete obiteljskih brodica raznolike namjene Poseidon Boats, preciznije primjerak iz serije Fisher u kojoj se nalaze modeli 435, 470, 510 te 550 koje u Hrvatskoj zastupa i prodaje tvrtka Pronavis. Odabrani model Poseidon 510 dobar je omjer veličine, komfora, cijene te snage pogona koja je ograničena na maksimalnih 60 konjskih snaga. Brodica visokih stranica i izdužene linije, jednostavne je konstrukcije i višestruke namjene. Uz Fisherovu ribarsku orijentaciju, potpuno je primjeren i kao obiteljska brodica, ali i radni brod bez pretjeranih prohtjeva. Izraženi vrh pramca opremljen je koloturom za sidro koje je optimalno izbačeno naprijed, taman toliko za nesmetan protok konopa ili sidrenog lanca. Bočno pod inoks ogradom smještene su bitve za vez, te navigacijska svjetla, postavljena s vanjske strane oplate. Spremište opreme za sidrenje pod gazištem otvara se prema natrag, i opremljeno je gumenom trakom koja sprečava lupanje poklopca. Gazište je dovoljno široko za normalno kretanje. Da bi se savladala poprilična razlika u visini kokpita i gazišta, jer Poseidon 510 je brodica iznimno visokih bokova, prednja pramčana polukružna klupa koristi se kao jedna od stepenica. Najveće spremište na brodici nalazi se u polukružnoj klupi koja se proteže samo desnom stranom brodice. Gotovo cijela površina prednjeg, pramčanog dijela kokpita je poklopac, čijim se podizanjem omogućuje jednostavan pristup svim dijelovima spremišta. Drugo spremište u klupi, otvara se bočno, i malo je upušteno u klupu. Sva spremišta na Poseidonu su opremljena kanalićima za sprečavanje prodora i odvođenje vode. Nasuprot polukružne klupe nalazi se izdužena klupa s još jednim suhim spremištem, koja prati ergonomiju prolaza. Drugim riječima, klupa nije postavljena okomito na bočnu stranicu nego se pod kutom produžuje.
Pramčani dio u ovoj spartanskoj verziji nudi komoditet za ugodan boravak u plovidbi, no dodavanjem središnjeg umetka pramčani dio će se pretvoriti u ležaj koji seže do konzole. U tom slučaju pred konzolom će ostati tek mali prolaz. Jedan od razloga za to je i otvor spremišta u konzoli kojem se pristupa kroz vratašca s prednje strane.
Konzola koja je kod ovog plovila bila postavljena centralno i maksimalno unatrag, može se po želji kupca pomaknuti u desnu stranu, što tada osigurava komotan prolaz od pramca do krme. Konzola jednostavne konstrukcije ima vjetrobransko staklo u okviru od inoksa pod kojim je koso postavljena instrument ploča. Kako na konzoli, osim ladice za stvari pod kolom kormila, nema police, tako bi se dodavanjem jednog graničnika lako napravila polica.
Krmena klupa u čijoj se razini nalazi par inoks ogradica ujedno je i skiperska. U sjedećem položaju s ovim položajem konzole (maksimalno unatrag) i preglednost i dostupnost komandi je zadovoljavajuća, no u stajaćoj vožnji osjeti se da bi  konzolu ipak bilo dobro pomaknuti prema naprijed.
Dubina krmene klupe je velika te je njen kapacitet popriličan, za razliku od pramčanog spremišta gdje je poklopac znatno veći, ovdje su dimenzije otvora smanjene. No, i to ima smisla! S akumulatorom smještenim lijevo, te spremnikom za gorivo smještenim desno, na raspolaganju nam ostaje tek centralni dio kojem je pristup dobar.
Krmena klupa može se koristiti i kao poluležaj, a dobar razlog tome je izvedba motornog prostora vrlo ekonomičnih dimenzija, što je za svaku pohvalu. Bitve za vez koje su na pramcu pomaknute u stranu, ispod ograde od inoksa, ovdje su postavljene na bočnu stranicu u samom kutu krmenog zrcala.

Spomenuli smo ribarsku dušu Poseidona 510, no dodavanje inoks ljestvica za izlazak iz mora, koje su u standardnoj opremi, osim konzole s volanom za koju je potrebno doplatiti 5.900,00 kn odaju rekreativni profil i namjenu. Poseidon 510 dobro će se ponašati i s ribolovnim alatima, ali i s kokpitom punim djece i kupača. Ovo plovilo, zbog svoje jednostavnosti ima vrlo malo neiskorištenog prostora, tako da je u deklaraciji ovo plovilo namijenjeno plovidbi čak sedmero ljudi. Ovome treba dodati da je za duljinu od 510 cm, raspon snaga pogona između 15 i 60 konjskih snaga, što je u konačnom izračunu paketa (plovilo + motor) ne tako zanemariva brojka. Višenamjenski kokpit u ovom je slučaju dobio dobru ocjenu. Što se tiče hidrodinamike i specifičnosti trupa izrazito je vidljiv dizajn trupa kojega karakteriziraju za dužinu plovila, vrlo visoke bočne stranice i visina općenito. No, iako bi očekivali da će se brodica u mirovanju valjati, to se ne događa. Duboki profil plovila, te mala kobilica plovilo drže stabilno. Niti prebacivanje masa na bokove neće previše utjecati na stabilnost u mirovanju. U plovidbi je situacija malo drugačija. Gledajući formu brodice vidi se naglašena izdužena forma i vrh pramca, što za posljedicu ima da u zaokretima u plovidbi dolazi do naginjanja koja su, iako velika, ipak kontrolirana. Naginjanje je naravno, veće u stranu okretanja propelera. Zaokreti se izvode bez proklizavanja krme, te bez velikih sila na kolu kormila. U plovidbi je Poseidon 510 osjetljiv na položaj uzdužnog centra težišta.U plovidbi na brzinama pred glisiranje dolazi do kopanja krme. Razlog tome je osjetljivost na položaj uzdužnog centra težišta, odnosno brodica ima izraženu krmenu centražu. Kada se na brodici nalazi više ljudi i kada je položaj centra težišta više prema naprijed, problema nema. Isto je i kada se na brodici nalazi jedna osoba i kada brodica izglisira. Ovo je univerzalni fisherman, te jedan u nizu mnogih testiranih. Iskustveno bi spomenuli da su najjači argumenti na strani Poseidona zapravo dobar omjer niske cijene, male snage motora potrebnog za pogon, te prostranost, koja je rezultat jednostavnosti konstrukcije.  

Objavljeno: 01.07.2008. Oznake:predaja oglasa Marina StoresNautika Kranjec

KOMERCIJALNI OGLASI

slika oglasa 25908

Štela Dalmatinska

cijena: 600.000 kuna

slika oglasa 24543

Glastron GS 249

cijena: 19.999 eura

slika oglasa 25975

Quicksilver 635 Commander

cijena: 19.000 eura