Novomar NM 530 – Ni previše, ni premalo « Testovi plovila » Burza Nautike » nautički oglasno-informativni portal

159 Bura brodovi

gumenjaci:
Novomar NM 530

Ni previše, ni premalo

Tehnički podaci

 • Duljina preko svega:
  5,30 m
 • Širina:
  2,40 m
 • Masa bez motora:
  340 kg
 • Promjer tubusa:
  0,58 m
 • Kapacitet:
  8 osoba
 • Maks. snaga motora:
  120 KS

Cijena

 • Novomar NM 530
  76.000 kn
 • Testirano plovilov+ Yamaha F100D
  154.000 kn

(PDV uključen u cijene)

Kontakt

U Hrvatskoj zastupa
i prodaje:
Gumi Centar Nautika, Rijeka

Yamaha F100D

Četverotaktni, s elektronskim ubrizgavanjem goriva (EFI)

 • Broj cilindara:
  4 u liniji
 • Provrt x hod:
  79 x 81,4 mm
 • Snaga na propeleru:
  73,6 kW pri 5.500 o/min
 • Zapremina:
  1.596 ccm
 • Masa:
  170 kg

Tablica brzine

 • o/min / čv
 • 1.000 / 3,3
 • 1.500 / 4,7
 • 2.000 / 5,8
 • 2.500 / 8,4
 • 3.000 / 14,4
 • 3.500 / 17,1
 • 4.000 / 20,4
 • 4.500 / 23,6
 • 5.000 / 28,8
 • 5.700 / 35,6
Novomar NM 530
Tekst: Marko Brnčić Foto: Daniel Bevandić i M. Brnčić
Burza Nautike broj: 061 (str: 050-053)

Ovo je plovilo dobar izbor za svakog ljubitelja gumenjaka kojemu treba jednostavno, a opet funkcionalno plovilo za odlazak na kupanje i uživanje u čarima ljeta. Kažemo ljeta jer, ruku na srce, nekako baš nismo uvjereni da bi se ovim plovilom bilo ugodno uputiti na lignje u studenom

Novomar 530 je još jedan u nizu sve popularnijih gumenjaka sa stakloplastičnim dnom koji se nude na hrvatskom tržištu, a proizveden je u susjednoj nam Sloveniji. Svojom se duljinom smjestio između manjeg modela 500, čiji smo test objavili u broju 45 od lipnja 2005. i nešto većeg "brata" dugog 580 centimetara. Dakle, slobodno možemo reći - zlatna sredina. U usporedbi s manjim modelom, prvo što se uočava su bočni tubusi znatno većeg promjera, a ono što se ne vidi, a također je bitno drugačije, je dno znatno izraženijeg i dubljeg V oblika. Upravo takav oblik dna, u kombinaciji s već spomenutim tubusima velikog promjera, Novomarovu petsto trideseticu čini izuzetno stabilnom i upravljivom. Veliki promjer tubusa, uz prednosti poput veće stabilnosti i bolje zaštite od špricanja, ima i jednu manu, a to je nešto manje prostora u unutrašnjosti.
Gumeni dio plovila, dakle bočni tubusi, izrađeni su od najkvalitetnijeg materijala koji se za tu namjenu koristi, hypalon neoprena francuskog proizvođača Panell Flypo. Upravo kvaliteta materijala i njegova siva boja garantiraju da će plovilo dugo godina izgledati kao novo, a i održavanje je vrlo jednostavno jer se zbog sive boje ne vidi baš svaka mrljica.

Stakloplastični dio je izrađen metodom ručne laminacije od poliesterske smole ojačane staklenim vlaknima s vanjskim slojem od visokokvalitetnog gelcoata. Svi plastični dijelovi su kvalitetno izrađeni i sjajni, svi poklopci savršeno sjedaju na svoje mjesto, a podnica kokpita je izrađena protuklizno, tako da nema straha od klizanja ni u kombinaciji mokre podloge i bosih nogu.
Unutrašnjost Novomara 530 nije potpuno spartanska, ali nije ni prenakrcana nekakvim sjedalicama i bespotrebnim sitnicama kakve u posljednje vrijeme sve češće susrećemo kod trendovskih gumenjaka. U samom vrhu pramca je malo spremište za sidro i sidreni lanac koje je lagano izdignuto u odnosu na okolnu površinu, pa ujedno služi i kao stepenica koja olakšava ulazak preko pramca. Njegova se gornja ploha izvrsno nadopunjuje s malom platformicom na vrhu tubusa na kojoj su bitve za privez. Do njih su dva velika spremišta međusobno odvojena pregradom čiji se poklopci otvaraju udesno i opremljeni su potpornjem tako da su prilikom ukrcaja i iskrcaja stvari obje ruke slobodne. Kod ovih spremišta valja napomenuti da, budući su poklopci vrlo blizu, može doći do zapinjanja poklopca za susjedni jastuk, pa na to valja pripaziti. Prema upravljačkoj konzoli, uz desni bočni tubus, proteže se i jedno uzdužno spremište, idealno za pohranu pušaka, peraja i sličnih duguljastih predmeta, što će posebno cijeniti podvodni ribolovci i ronioci.
Upravljačka konzola je smještena uz desni bok tako da je u kokpitu ostao širok prolaz s lijeve strane koji omogućuje nesmetan prolaz od pramca do krme. Konzola je velika i dovoljno visoka, a zahvaljujući bočnim stranicama zakošenim prema unutra, zauzima nešto manje mjesta od sličnih "ravnih" konzola. Unutar nje je smješten akumulator kojem se vrlo jednostavno pristupa - dovoljno je otpustiti dvije kopče sa stražnje strane i nagnuti cijelu konzolu prema naprijed. Gornji dio konzole, iznad kola kormila je dovoljno velik da prihvati sve potrebne instrumente, kako one za kontrolu rada motora, tako i one navigacijske. Jedina mala zamjerka je što je malo preokomita, pa se kod upravljanja "s nogu" ne vide podaci na instrumentima, pogotovo kad sunce udara izravno u njih. Za zaštitu skipera od vjetra, ali samo dok se nalazi u sjedećem položaju, brine se vjetrobran zadovoljavajuće veličine sa čvrstim inoks okvirom koji ujedno služi i kao rukohvat. Skiperska sjedalica je na samom kraju kokpita i dovoljno je široka za dvije osobe, a bogato tapecirana površina za sjedenje i naslon osiguravaju ugodnu plovidbu. Ispod, odno-sno unutar sjedalice je prostrano spremište u kojem su na ovom plovilu bila smještena dva prijenosna spremnika za gorivo. Naslon sjedalice se može preklopiti prema natrag i tada se taj prostor pretvara u omanje sunčalište. Preklopni naslon uz to, znatno olakšava pristup ljestvicama za izlazak iz mora. Ljestve su u kompletu s malom platformom montirane na lijevu stranu krmenog zrcala.
Testirana petstotridesetica je za pogonski agregat imala Yamahin četverotaktni izvanbrodski motor, čijih je 100 konjskih snaga i više nego dovoljno za vrlo, vrlo brzu plovidbu. Iako je poznata činjenica da su četverotaktni motori u startu nešto tromiji od dvotaktnih, u ovoj se kombinaciji to ni najmanje ne primjećuje prvenstveno zbog relativno male težine plovila od svega 340 kilograma s kojima se motor doslovce poigrava. Zbog toga, kada se ručica gasa malo energičnije gurne prema naprijed NM 530 ubrzava poput strijele. Kako smo već napomenuli, zahvaljujući dubokom V dnu i velikim tubusima izuzetno je stabilan pri svim režimima plovidbe, pa čak i kod "preskakivanja" valova pri većim brzinama. Za svaku je pohvalu i vrlo mekano prelaženje valova, bez posrtanja, podrhtavanja i lupkanja, a nije naodmet spomenuti i to da se prilikom vožnje ne čuju raznorazni zvukovi poput škripanja i pucketanja, što će reći da je plovilo vrlo čvrsto i robusno. A kako se radi o gumenjaku, nepotrebno je naglašavati njegovu stabilnost i okretanje gotovo u mjestu, bez bojazni od prevrtanja. Maksimalna brzina koju smo uspjeli postići s dvije osobe na plovilu i po truloj bonaci kretala se oko 36 čvorova, uz napomenu da se za postizanje te brzine treba malo poigrati s trimom i motor podignuti gotovo ispod same površine. U protivnom, ukoliko motor ostane u nekom srednjem položaju maksimalna brzina neće prijeći 31 čvor. Kao optimalna krstareća brzina pokazala se ona od dvadesetak čvorova koju se, ovisno o stanju mora, opterećenosti plovila i obraslosti trupa, može postići s 3.500 - 3.700 okretaja. Pri toj brzini NM 530 gotovo nečujno klizi morskom površinom i svima onima koji njime plove pruža vrhunski užitak u plovidbi.

Nakon ugodnog jednodnevnog druženja s Novomarom NM 530, sam po sebi nam se nametnuo zaključak kako je to dobar izbor za svakog ljubitelja gumenjaka kojemu treba jednostavno, a opet funkcionalno plovilo za odlazak na kupanje i uživanje u čarima ljeta. Kažemo ljeta jer, ruku na srce, nekako baš nismo uvjereni da bi se ovim plovilom bilo ugodno uputiti na lignje u studenom. A što se tiče motorizacije, tu smo uvjereni da bi motor od 80 konjskih snaga bio sasvim dovoljan za pogon ovih 530 centimetara plastike, gume i zraka.

Objavljeno: 01.10.2006. Oznake:predaja oglasa MotonavisNautika Kranjec

KOMERCIJALNI OGLASI

slika oglasa 24543

Glastron GS 249

cijena: 19.999 eura

slika oglasa 25908

Štela Dalmatinska

cijena: 600.000 kuna

slika oglasa 25975

Quicksilver 635 Commander

cijena: 19.000 eura