Ribolovne dozvole i alati « Ribolov » Burza Nautike » nautički oglasno-informativni portal

159 Bura brodovi

Ribolovne dozvole i alati

Važno

Zabranjeno je rabiti plovilo s ugrađenim staklom na dnu plovila ili druge naprave pomoću kojih je moguće gledati pod morem!

Izdvojeno

Ludar je način ribolova uz uporabu fraškana, okićenih ili neokićenih konopa, kaluma s plovcima, jednostrukih mreža stajaćica i kvadruna, pri čemu se sa svake strane fraškana dozvoljava najviše 2.000 metara konopa.

Zagonica je način ribolova uz uporabu mreže potegače, okićenih ili neokićenih konopa i kaluma s plovcima, pri čemu se jedno krilo potegače pričvršćuje na obali, a na drugom kraju je privezan konop dužne do 2.000 metara.

Fružata je način ribolova uz uporabu jednostrukih mreža stajačica (prostica), okićenih ili neokićenih konopa i kaluma s plovcima, pri čemu je jedan kraj mreža stajačica pričvršćen na obali, a na drugom kraju privezan konop dužine do 2.000 metara.

Ribolovne dozvole i alati
Tekst: Branko Šuljić
Burza Nautike broj: 076 (str: 124-125)

Koja je dozvola potrebna za koji ribolovni alat, odnosno koji se alati smiju koristiti uz posjedovanje određene dozvole?

Ljudi koji se bave ribolovom postavljaju različita pitanja. Navodimo neka njih: koliko udica smijem imati na parangalu ako imam dozvolu za sportski ribolov, kakva je razlika između dozvola za sportski i rekreacijski ribolov, smijem li sa sportskom dozvolom imati vršu, koja je dozvola potrebna za ribolov mrežom stajačicom, tko smije loviti podvodnom puškom...? Ovakva i slična pitanja slušam svakodnevno, i zaista ih nema potrebe dalje navoditi. U biti, sve se svodi na jedno pitanje: koja je dozvola potrebna za koji ribolovni alat, odnosno koji se alati smiju koristiti uz posjedovanje određene dozvole?

Svojedobno smo obradili sličnu temu, ali zaboravljamo dok ne zatreba, pa ima potrebe za ponavljanjem, a ima i novih ribolovaca koji su friško kupili dozvolu i ne znaju što im je s njom dopušteno. Mnogi ne znaju, a neki namjerno zaboravljaju, da im dozvole za sportski, rekreacijski i mali ribolov dopuštaju dnevni ulov od maksimalno 5 kilograma riba i ostalih morskih organizama. Poznavanje propisa, ne samo ribolovnih, nije našim ljudima jača strana. Za njih se hvatamo tek kad smo u prekršaju, kad tražimo načina da izbjegnemo sankcije. A, nepoznavanje propisa nije isprika, to nikoga ne oslobađa sankcija za prekršaj. Dakle, dozvolu imamo, što nam ona omogućuje? Na početku godine dobro je na to podsjetiti. Brzo će i ribolovna sezona, isključujući zanesenjake kojima ona traje 12 mjeseci bez prekida.

 

Dozvola za sportski ribolov

Ova dozvola omogućava vam da se pri ribolovu služite sljedećim ribolovnim alatima.

 • - Udičarski alati - tunja, povraz i povlačni povraz ili panula, svaki do dva komada, s najviše po tri udice.
 • - Podvodna puška - mogu se koristiti dvije puške.

S godišnjom dozvolom još se može koristiti:

 • - Stajaći pridneni parangal, jedan ili više njih s ukupno 100 udica.
 • - Povraz s kukom za lov glavonožaca, do dva komada.
 • - Osti - uz uporabu umjetne rasvjete ili bez nje, ukupno do najviše dva komada. Feral se može koristiti samo jedan, jačine do najviše 400 kandela.
 • - Trapula (naprava) za lov velikog crva, ukupno do dva komada.

 

Dozvola za rekreacijski ribolov

Iako naoko slična, ova se dozvola ponešto razlikuje od sportske, kako po cijeni tako i po sadržaju.

 • - Udičarski alati - tunja, povraz i povlačni povraz ili panula i povraz s kukom za lov glavonožaca, svaki do dva komada, s najviše po tri udice.

S godišnjom dozvolom još se može koristiti:

 • - Stajaći pridneni parangal, jedan ili više njih s ukupno 100 udica.
 • - Osti - uz uporabu umjetne rasvjete ili bez nje, ukupno do najviše dva komada. Feral se može koristiti samo jedan jačine do najviše 400 kandela.
 • - Trapula (naprava) za lov velikog crva, ukupno do dva komada.
 • - Vrše za lov ribe, najviše tri komada

 

Dozvola za mali ribolov

Ova dozvola je mnogim profesionalnim ribarima i dalje sporna, uglavnom zato jer mnogi nositelji ove dozvole predstavljaju nelojalnu konkurenciju profesionalcima. Ona obuhvaća sljedeće alate:

 • - Ribolov mrežama stajačicama - oližnica, gavunara, girara - buskavica, menulara, bukvara i prostica, i to jedna ili više vrsta mreža do ukupno najviše 200 metara.
 • - Ribolov vršama za lov riba - do tri komada.
 • - Ribolov ostima sa i bez upotrebe osvjetljenja - dva komada, maksimalno 1.000 kandela i to na plovilu koje se pokreće samo uz uporabu vesala.
 • - Ribolov parangalima i drugim udičarskim alatima - tunja (odmet, ometac), povraz (kančenica, kanavaca) i povlačni povraz ili panula, svaki do dva komada, s najviše po tri udice na svakom, povraz s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva komada, stajaći pridneni parangal, jedan ili više njih s maksimalno 150 udica.
 • - Ribolov obalnim mrežama potegačama - kogol i strašin.
 • - Skupljanje školjaka - strugač (rašketa) za sakupljanje školjaka.
 • - Trapula za lov velikog crva - dva komada.

 

Posebna dozvola za rekreacijski ribolov

Ova je dozvola, za razliku od drugih, namijenjena onima koji u ribolov odlaze kao lovci na trofeje. Izdaje se za lov tune, igluna i iglana, maksimalno na rok od trideset dana. Može se koristiti:

 • - Ukupno do dva komada odmeta (tunja) s najviše po jednom udicom na svakom.
 • - Ukupno do dva komada povlačnih povraza - panula.

Osoba koja obavlja ovaj ribolov dnevno smije uloviti jedan primjerak tune, igluna ili iglana.

 

Povlastica za gospodarski ribolov

Profesionalni ribari smiju rabiti isključivo one alate koji su im upisani u povlasticu. Ribolovnih alata ima izuzetno mnogo i po njihovoj raznovrsnosti naše je ribarstvo među vodećima u svijetu. Ribarstveni stručnjaci tvrde da se u našem morskom ribarstvu koristi više od 50 vrsta alata. Prema konstrukciji i načinu primjene, zakonodavac je napravio sljedeću podjelu alata gospodarskog ribolova:

 • - Povlačni ribolovni alati - pridnena koća, pelagijska koća, obalna koćica, kogol i strašin, dredže i hidraulična dredža - vongolara.
 • - Okružujući ribolovni alati - plivarica tunolovka, plivarica palamidara, plivarica srdelara, plivarica iglicara, plivarica ciplarica i plivarica oližnica.
 • - Obalne mreže potegače - potegača srdelara, potegača girarica, potegača migavica, potegača šabakun, potegača iglicara i potegača oližnica.
 • - Ribolov ludrom, zagonicom i fružatom.
 • - Mreže stajačice
  Jednostruke - oližnica, gavunara, girara, vojga, menulara, bukvara, prostica, polandara, psara, jastogara, sklatara/rakovica.
  Trostruke - poponica, listarica, salpara, sipara, rumbara.
 • - Vrše i druge klopke - vrša za lov ribe najviše 50 komada, vrša za lov škampa najviše 300 komada, vrša za lov velikih rakova najviše 150 komada, jedan stajaći kogol - trata za lov jegulje i jedan stajaći jednokrilni kogol za lov gavuna.
 • - Osti
  Kod ribolova ostima dozvoljena je uporaba umjetne rasvjete, do 2.000 W, odnosno kod plinskih ferala 2.000 kandela.
 • - Udičarski alati
  Povrazi - odmeti, kančenice, povlačni povrazi - panule, povrazi s kukom i plivajući povrazi (tunje samice).
 • - Stajaći i plutajući parangali.
 • - Lov i sakupljanje drugih morskih organizama.
  Lov velikog morskog crva uz uporabu trapule i ostalih dozvoljenih ribolovnih alata, lov rakovice uz uporabu račnjaka.
  Sakupljanje - ručno sakupljanje školjkaša i puževa, ručno sakupljanje koralja, ručno sakupljanje spužava i ručno sakupljanje bodljikaša.

Objavljeno: 01.01.2008. Oznake:predaja oglasa BiskaDang

KOMERCIJALNI OGLASI

slika oglasa 24543

Glastron GS 249

cijena: 19.999 eura

slika oglasa 25908

Štela Dalmatinska

cijena: 600.000 kuna

slika oglasa 25975

Quicksilver 635 Commander

cijena: 19.000 eura